Att inreda ett barnrum

Det finns så himla många aspekter av inredning och för att den ska lyckas måste man lära sig att applicera dem alla på varje rum som bjuder på sina unika förutsättningar. Vad man gör med luftutrymmet är en viktig aspekt; placeringen av möblerna en annan. Hur man hänger gardinerna spelar stor roll, för att inte tala om belysningen. Dessa moment gäller för alla rum, såväl ett sovrum som ett barnrum, ett gym eller ett kök.

Goda förutsättningar för lek

När man ska inreda ett barnrum så brukar man vilja skapa goda förutsättningar för lek och det gör man på två vis: man skapar utrymme för lek, dvs. en yta på vilken barnen kan få plats för sina fantasier, samt inreder lekfullt – gärna med mycket leksaker! Jag köper ofta leksaker på nätet för att det är både enkelt och snabbt. Leksaker online tenderar också att vara lite billigare än de man köper i fysiska butiker.

Belysning och förvaring

Det måste finnas gott om naturligt ljusinsläpp i ett barnrum, särskilt när de vill pyssla – vilket de ju ofta vill. Utöver det naturliga ljusinsläppet behövs gott om belysning, gärna både en allmän ljuspunkt, samt flera små mysbelysningar. Man vill ha ett skrivbord, en mys-/läshörna och en mjuk matta som de kan sitta och leka på. Det måste också finnas gott om förvaring samt extrautrymmen för parkering av leksaksbilar/väskor/instrument som tar upp mycket plats. Att gömma grejer i lådor på hjul under sängen är smart om man har platsbrist.

Sist men inte minst – tillsätt gärna lite extra färg i ett barnrum, det stimulerar kreativiteten!