kitchen-2084994_1920

Vän av ordning

Man är väl lite antingen eller när det gäller städning. Antingen älskar man att ha perfekt runt omkring sig, eller så spelar ordning mindre roll för att man ska må bra. Vissa älskar att städa och andra hatar det, men de flesta gör det, trots att det inte känns så särskilt inspirerande för ”det är ju så skönt när det är klart”.

Jag mår bra när det är ordning och reda

Jag tillhör helt klart gruppen som måste ha det städat och fint runt omkring mig för att må bra och trivas. Jag tillhör också gruppen människor som faktiskt tycker att själva städningen är ganska njutningsfull. Tyvärr tillhör jag inte de som har en massa tid över för just städning, så för det mesta är det inte så fint hemma som jag hade önskat.

Städhjälp

Men så testade jag faktiskt att anlita städhjälp. Det var inför en storstädning som jag för första gången tog ansats och kontaktade en städfirma i Stockholm. De gick loss i mitt hem och det var så himla fint och rent när jag steg innanför dörren efter att de hade varit där. Sedan var jag hooked och nu kommer Städenergi hem till mig en gång i veckan och ser till så att hemmet alltid är rent och fräscht. Givetvis får jag ju plocka och städa lite själv varje dag ändå, men grovgörat, som jag aldrig hade tillräckligt med tid för och som blev ett stressmoment i vardagen, det slipper jag nu.

Välinvesterade pengar

Jag rekommenderar alla att testa anlita proffs för en storstädning i Stockholm – så välinvesterade slantar!

kids room

Att inreda ett barnrum

Det finns så himla många aspekter av inredning och för att den ska lyckas måste man lära sig att applicera dem alla på varje rum som bjuder på sina unika förutsättningar. Vad man gör med luftutrymmet är en viktig aspekt; placeringen av möblerna en annan. Hur man hänger gardinerna spelar stor roll, för att inte tala om belysningen. Dessa moment gäller för alla rum, såväl ett sovrum som ett barnrum, ett gym eller ett kök.

Goda förutsättningar för lek

När man ska inreda ett barnrum så brukar man vilja skapa goda förutsättningar för lek och det gör man på två vis: man skapar utrymme för lek, dvs. en yta på vilken barnen kan få plats för sina fantasier, samt inreder lekfullt – gärna med mycket leksaker! Jag köper ofta leksaker på nätet för att det är både enkelt och snabbt. Leksaker online tenderar också att vara lite billigare än de man köper i fysiska butiker.

Belysning och förvaring

Det måste finnas gott om naturligt ljusinsläpp i ett barnrum, särskilt när de vill pyssla – vilket de ju ofta vill. Utöver det naturliga ljusinsläppet behövs gott om belysning, gärna både en allmän ljuspunkt, samt flera små mysbelysningar. Man vill ha ett skrivbord, en mys-/läshörna och en mjuk matta som de kan sitta och leka på. Det måste också finnas gott om förvaring samt extrautrymmen för parkering av leksaksbilar/väskor/instrument som tar upp mycket plats. Att gömma grejer i lådor på hjul under sängen är smart om man har platsbrist.

Sist men inte minst – tillsätt gärna lite extra färg i ett barnrum, det stimulerar kreativiteten!

extraljus behövs

Pojkvännen vill köpa lampor till Toyotan

Jag är ju en fena när det gäller heminredning och allt som hör till hemmet men idag tjatade pojkvännen Tony att vi måste köpa extraljus till Toyotan. Varför behöver vi ny belysning, standardbelysningen är väl tillräcklig? Efter att jag ställt denna fråga till honom så fick jag utstå timmar av tjat om hur extraljus är så bra att man nästan önskade att man vore döv. Ungefär en timme senare så gav jag till slut upp och gick med på detta dumstridiga köp. Jag har inget större intresse av bilar så vad vet jag, kanske är detta sådär livsviktigt som Tony försöker få det att låta som. Kompisen Johanna tyckte jag överdrev och borde låta honom ha lite ”kul” som hon uttryckte det. När jag gick med på detta beslut så tänkte jag strategiskt, om han får sina extraljus så kanske jag kan önska mig något annat lagom till sommaren.

Varför måste extraljus vara så dyra?

Jag hade inte en aning om vad lamporna skulle kosta i slutändan, för annars hade jag aldrig gått med på detta. Tony kör mycket lastbil på jobbet och pratade hela tiden om att han var tvungen att köpa samma led extraljus som han använder på lastbilen, d.v.s VisionX. Efter att jag fick reda på priset på lamporna så skrek jag rätt ut ”att det kommer aldrig på frågan att vi handlar så dyra lampor till vår Toyota”. Tony ändrade sig och valde istället billigare extraljus som heter Gripen som kostade ungehfär 3000 kronor vilket jag tyckte var ok med tanke på omständigheterna. Det som dock gjorde mig förbannad var att han även köpte arbetsbelysning till traktorn utan min vetskap. Arbetsljusen kostade ungefär lika mycket på grund av sin höga kapslingsklass, vad nu detta betyder. Jag har aldrig varit såhär förbannad på honom men när jag nu skriver detta så har ändå lugnat ner mig. En sak är dock säker, efter att han fått sin vilja igenom med fordonslamporna så kommer jag inte ge vika när är det dags för mig att önska mig prylar!

kitchen-2084994_1920

Smart belysning är definitivt något för mig

Hej på er allihopa, hoppas ni mår lika bra som jag själv. Idag så fick jag ett samtal av min vän Matilda som hade handlat smart belysning på IKEA, smart belysning hmm… när blev en lampa smart tänkte jag? Efter att hon förklarat konceptet på sisådär 30 min (hon är inte vidare pedagogisk) så blev jag helt övertygad om att detta definitivt var något för mig. Jag sökte runt på nätet och hittade ett videoklipp från IKEA som jag gärna vill dela med mig. Smart belysning är verkligen häftigt, inte sant?

varmvit lysrör

Chefen utnämnde mig till ansvarig belysningsexpert

Idag när jag kom till jobbet så tyckte chefen att hela kontoret skulle få sig ett ansiktslyft. Allt skulle i princip möbleras om och ny belysning skulle monteras uppe i taket. Det ironiska är att jag länge klagat till chefen om just belysningen på kontoret utan att egentligen fått något gensvar. Jag nämnde vid ett flertal tillfället att vi bör byta till varmvita ljuskällor istället för de tråkiga kallvita lamporna som inte är lika inbjudande för våra medarbetare. Nu efter nästan ett år tyckte chefen att ”hennes” idé var genialisk och jag blev naturligtvis utvald som ensam ansvarig för detta belysningsprojekt. Ibland tvingas man bara bita i det sura äpplet och helt enkelt göra sitt jobb även om allt känns orättvist. Tanken var att jag skulle köpa in flera olika lysrör som chefen sedan skulle utvärdera i efterhand. Vi testade lysrör från både Philips, Biltema och Svealight och kvaliteten mellan dom varierade i både ljusstyrka och färgtemperatur.

Valet föll till slut på lysrör från Finland

Jag tänkte först att Philips var det säkraste kortet då alla känner till varumärket men till min förvåning så presterade faktiskt inte Philips lysrör alls lika bra som Valtavalos modell. För er som inte vet så är Valtavalo ett finskt varumärke som tillverkas i Kajaani och levereras med en lång sju års garanti. Ljuset var skarpare än både Philips och Biltemas lysrör och färgkvaliteten var dessutom betydligt bättre på alla sätt och vis. Jag valde en retrofit lösning som betyder att led lysrören fungerade utan problem i våra befintliga lysrörsarmaturer. Normalt sätt måste man ha en elektriker som modifierar en lysrörsarmatur så att den fungerar tillsammans med nya led rör. Men i vårt fall så behövdes ingen modifiering utan led lysrören sattes bara i en armaturen och därefter fungerade belysningen omgående.

Det verkar som chefen blev glad i slutändan och jag fick ändå en eloge för ett väl utfört jobb även om hon aldrig ville erkänna att själva ideén var min från början!

bäddning

Bra bäddning är livsviktigt för oss tjejer

Som de flesta vet så är killar inga höjdare på att bädda sin säng, det är i princip en regel att utgå ifrån att dom är fullblodade amatörer som ger sig på denna komplicerade uppgift för första gången i sitt liv. Riktigt så illa är det kanske inte, men nästan. Jag är ganska noggrann med bäddningen då jag faktiskt tycker det är viktigt. Jag sprang på ett småroligt videoklipp om just bäddning som jag gärna ville dela med mig av.